Wat is NUV-HOP?

NUV-HOP is een ontwikkelingsproject dat medische zorgen verstrekt aan afgelegen gemeenschappen in Noord-Oeganda. Het project is een samenwerking tussen Belgische en Oegandese geneeskundestudenten. Het doel is om als student geneeskunde ons steentje bij te dragen aan de opbouw van een nieuw en duurzaam gezondheidszorgnetwerk in ruraal Noord-Oeganda. Hiertoe richten we ons niet enkel tot curatieve zorgen, maar investeren we in preventieve zorg, gezondheidseducatie en het steunen van projecten voor gemeenschapsontwikkeling. Het project is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen de Federation of Uganda Medical Students Association (FUMSA)  en de Belgian Medical Students Association (BeMSA). NUV-HOP wordt begeleid door Gulu University Medical Studens Association (GUMSA), één van de verenigingen onder de vleugels van FUMSA.

Het doel van het project is een duurzame, betaalbare gezondheidszorg te voorzien voor de arme, landelijke bevolking in Noord-Oeganda die vroeger zwaar getroffen werd door conflicten. Concreet trachten we de algemene gezondheidstoestand in afgelegen dorpen te verbeteren. Zo willen we overdraagbare aandoeningen helpen voorkomen, gratis medische kampen oprichten en een systeem van gezondheidsvoorlichting op starten op basis van outreaches. Daarnaast wordt ook het vrijwilligerswerk gestimuleerd en zullen wij een stage lopen in het Gulu Regional Referral Hospital.

Tijdens het verblijf Oeganda worden gratis medische kampen opgezet in kleine dorpen op het platteland van de districten Gulu, Amuru en Nwoya. Enerzijds wordt er wordt er gewerkt aan de hand van consultaties en curatieve behandelingen door middel van medicatie. Anderzijds nemen screening en preventieve geneeskunde een belangrijke plaats in. Onder de preventieve geneeskunde vallen gezondheidspromotie in scholen en gemeenschappen, vaccinaties en patiënten educatie. De gezondheidsvoorlichting zal handelen over veelvoorkomende gezondheidsproblemen zoals malaria, HIV/aids, seksueel overdraagbare aandoeningen, ondervoeding, hygiëne en family planning. Dit alles zal gebeuren in samenwerking met de Oegandese studenten en lokale organisaties. De concrete invulling van dit alles vind je uiteraard hier terug!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s