Invisible Children (11/8/2016)

Het was op een vrije dag dat Lidwien en Anna kwamen aandraven met het toffe voorstel: een bezoek aan WEND, een subproject binnen Invisible Children. Gezien de connecties van hun gastmoeder die er samen met haar zus, de oprichtster, werkte, was het eigenlijk niet meer dan logisch dat we er een kijkje gingen nemen. Wat doet Invisible Children eigenlijk? Als je het antwoord hierop weet: mooi zo, verpreid je kennis! Indien niet, niet gevreesd! Velen onder ons wisten het zelf niet.

Het is nog niet zo lang geleden dat Noord-Oeganda getroffen werd door een tragedie. Een ‘mad man’ zoals de gastmoeder van Omar en Jonathan Joseph Kony zou omschrijven, teisterde de bevolking met zijn rebellenleger. Krachten van bovenaf vertelden hem dat hij een leger moest opbouwen met kindsoldaten dat tegen de regering moest vechten. Hier vielen vele slachtoffers, kinderen werden ontvoerd en moesten afschuwelijke moorden plegen. Kinderen die niet eerder ontvoerd werden, vluchtten ’s nachts in grote getale de stad in om er te overnachten. Het was een nachtmerrie voor de Noord-Oegandese kinderen en de bevolking in het algemeen. Drie Amerikaanse jongvolwassenen legden dit vast op beeld opdat de wereld meer zou kunnen leren over deze kinderen waar nooit over gesproken werd: ‘Invisible Children’ was geboren.

Algemeen zorgt Invisible Children voor de opvang en rehabilitatie van voormalige kindsoldaten. Jolly, de zus van de gastmoeder van Lidwien en Anna, vertelde ons over de verschillende programma’s waar Invisible Children zich mee bezig houdt.  Zo richtte zij een kantoor op in Gulu dat zich bezig houdt met het WEND-programma. WEND vangt jonge meisjes op en biedt hen een mooi atelier waar ze verschillende ‘crafts’ kunnen maken. Die producten worden dan over de wereld verkocht. Dit is voor deze vrouwen een bron van inkomsten. Eén van de vrouwen die er werkte is Grace. Haar verhaal werd gedocumenteerd en dit hebben we dan ook kunnen bekijken. Je kan wel zeggen dat het heel ontroerend was. We zaten met een krop in de keel en je kon een krekel horen kraken. Grace was een seksslavin die had kunnen ontsnappen uit de handen van het rebellenleger. Op haar 16de werd ze moeder van een dochtertje. Nu werkt ze voor WEND en is ze een ravissante jonge vrouw die de studie van haar dochter kan betalen.

Het was een ontroerende dag die ons heel ons leven zal bij blijven. Zelf hebben we er mooie souvenirs gekocht die we zullen meenemen naar het thuisfront. Wat we daarnaast nog zullen meenemen en delen met de wereld zijn de verhalen van de onzichtbare kinderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s